sobota, 30 sierpnia 2014

Zupa krem z jarmużu i prażonego słonecznika

Składniki: 
1 pęczek/Torba/sporo :) - Jarmuż
3szt - Cebula *
2 ząbki - Czosnek (opcjonalnie)
2l/3l Bulion warzywny **
200ml - Śmietanka jaglana
1 op - Słonecznik
100ml - Oliwa z oliwek (Może być masło klarowane)
1 łyżeczka - ksylitol
Do smaku - Płatki drożdżowe jadalne
Do smaku - Sól i Pieprz

Sposób przygotowania: 

- Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę aż się zeszkli
- Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia
- Dodajemy jarmuż i gotujemy około 2 do 3 min (tak żeby stracił surowość )
- Wszystko blend-ujemy na krem (Im więcej bulionu tym bardziej rzadki )
- Zabielamy śmietanką jaglaną
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, płatkami drożdżowymi i ksylitolem
- Słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do garnka z zupą
- Gotowe :)
* Jeśli ktoś nie lubi cebuli można w tym miejscu użyć ziemniaków
** Im więcej tym rzadsza zupa
W wersji wegetariańskiej dodajemy na koniec łyżkę masła i już nie gotujemy

Właściwości zdrowotne jarmużu: 
Jarmuż jest zaliczany to tzw. Super żywności, z powodu dużej koncentracji składników odżywczych w stosunku do ilości. Jest dobrym źródłem żelaza dla osób nie spożywających mięsa. Jest odporny na działanie temperatury, dzięki czemu dostępny jesienią i zimną. Dzięki zawartym w nim składnikom możemy uchronić się od grypy i wzmocnić organizm.

- Zawiera duże ilości karotenu
- Jest doskonałym źródłem żelaza
- Witaminę C,E, oraz kilka z grupy B
- Błonnik i kwas foliowy
- Magnez, cynk i wapń
- Luteina
- Zawiera Sulforan (związek przeciw nowotworowy )

Uwaga! Jarmuż blokuje wchłanianie jodu. Jeśli spożywamy go codziennie lub często, powinniśmy dołączyć do naszej diety składniki zawierające Jod. Np. Algi morskie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz