Blog ma za zadanie propagowanie, zdrowego sposobu odżywiania, po przez przepisy oparte o dietę wegetariańską, wegańską oraz elementy kuchni 5 przemian. Zawarte w nim techniki i przepisy mają za zadanie pokazać jak używać nieznanych dla nas przypraw i składników, oraz jak się odnaleźć po zmianie diety. Wszytko po to aby Uwolnić Smak z najprostszych składników.
środa, 13 sierpnia 2014
Boczniaki all'a schabowy
Składniki:
1 op. Boczniaki
około 4 łyżki - Mieszanka bezglutenowa mąki*
1 Jajko**
Otręby owsiane
sól, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka słodka
sezam biały, sezam czarny, cebula suszona w płatkach
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Z mąki, wody i jajka robimy ciasto o konsystencji naleśnikowego (lekko posolić)
- Otręby razem z przyprawami mieszamy tak aby powstała panierka
- Boczniaki zanurzamy w cieśnie, obtaczamy w panierce i smażymy na małym ogniu jak schabowe
- Jemy ze smakiem :)
* Nie musi być mieszanka można użyć dowalanej mąki
** Możemy użyć zamienników jajka np. siemię lniane 1łyż zaprażona 3 łyżkami wrzątku - używamy gluta który powstanie ;)
Wpływ na zdrowie:
- zawierają beta-glukan (dzięki czemu pomagają podnieść odporność organizmu)
- są źródłem białka (około 70%)
- obniżają poziom cukru i cholesterolu
- zawierają witamin z grupy B
- zawierają przeciwutleniacze
- poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych
- wykazują lekkie działanie przeciwnowotworowe
- Boczniaki są uznawane za grzyby lecznicze
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz