środa, 13 sierpnia 2014

Boczniaki all'a schabowy


Składniki:

1 op. Boczniaki
około 4 łyżki - Mieszanka bezglutenowa mąki*
1 Jajko**
Otręby owsiane
sól, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka słodka
sezam biały, sezam czarny, cebula suszona w płatkach
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Z mąki, wody i jajka robimy ciasto o konsystencji naleśnikowego (lekko posolić)
- Otręby razem z przyprawami mieszamy tak aby powstała panierka
- Boczniaki zanurzamy w cieśnie, obtaczamy w panierce i smażymy na małym ogniu jak schabowe
- Jemy ze smakiem :)
* Nie musi być mieszanka można użyć dowalanej mąki
** Możemy użyć zamienników jajka np. siemię lniane 1łyż zaprażona 3 łyżkami wrzątku - używamy gluta który powstanie ;)

Wpływ na zdrowie:
- zawierają beta-glukan (dzięki czemu pomagają podnieść odporność organizmu)
- są źródłem białka (około 70%)
- obniżają poziom cukru i cholesterolu
- zawierają witamin z grupy B
- zawierają przeciwutleniacze
- poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych
- wykazują lekkie działanie przeciwnowotworowe
- Boczniaki są uznawane za grzyby lecznicze


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz