czwartek, 14 sierpnia 2014

Kluski śląskie z batata w indyjskim (Curry)

Poziom - Lekko skomplikowane
Składniki:
Na kluski:
1 spory batat
1 szklanka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej)
1/2 szklanki mieszanki bezglutenowej + odrobina do podsypywania
1 jajko (Lub zamiennik jak w poprzednich przepisach)
Sól

Sposób przygotowania:
- Batat obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie
- Gotujemy do miękkości
- Odcedzamy
- Rozgniatamy i studzimy
- Dodajemy mąkę i jajko (lub jego zamiennik)
- Zagniatamy ciasto
- Formujemy wałeczki, potem kuleczki i robimy palcem dziurkę :P :P :P
(tak jak przy normalnych kluskach śląskich)
- Wrzucamy do wrzącej osolonej wody
- Jak wypłyną gotujemy jeszcze około 1min
- Potem możemy zahartować zimnej wodzie.



Na sos: 
1/2 szt - Papryka
1 szt - Marchew
1 szt - Cebula
4 szt -  Pieczarki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki Mleko kokosowe
2 łyżki - Koncentrat pomidorowy (Lub przecier)
100ml Olej kokosowy (Lub masło klarowane)
Imbir, Cynamon, Anyż w gwiazdkach, Kumin (Kmin rzymski), Nasiona kopru włoskiego, Biały mak
Pasta z trawy cytrynowej (Do smaku)
Czarny i Biały sezam (Do dekoracji)
Sól, ksylitol (lub inny słodzik)
Masło klarowane (Lub olej kokosowy)

- Na rozgrzaną patelnie wlewamy tłuszcz
- Dorzucamy Imbir, Cynamon, Anyż w gwiazdkach, Kumin (Kmin rzymski), Nasiona kopru włoskiego,
- Biały mak (na końcu bo szybko się pali)
- Wrzucamy posiekane warzywa Cebula w piórka, papryka w paski, pieczarka w cząstki, marchewka w plastry
- Podsmażamy
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i nadal podsmażamy
- Dodajemy wodę około 1/2 szklanki
- Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mleko kokosowe
- Doprawiamy do smaku ksylitolem (1/2 małej łyżeczki żeby przełamać kwaśność)
- Dodajemy Pastę z trawy cytrynowej
- Doprawiamy solą (Jeśli potrzeba)
- mieszamy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z zimną wodą i zagęszczamy sos
- W sosie można zagrzać nasze kluseczki i posypać dowolną dekoracją
(Jak kto ma kolendrę świeżą to będzie najlepsza)


Można inaczej: 
- Można zrobić z tego samego ciasta Kluski leniwe na słodko :) I sosem owocowym lub smażone na klarowanym maśle :)

Przepis pokazuje jak używać w mądry sposób: 
Mleka kokosowego
Przypraw indyjskich
Mąki bezglutenowej/ ziemniaczanej/ Tapioki
Batata








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz