sobota, 30 sierpnia 2014

Sos z grzybów leśnych

Składniki: 
300g grzybów leśnych
2 duże cebule
2 ząbki - czosnku (opcjonalnie)
1/2 szklanki śmietanki jaglanej
1/2 szklanki Białego wina
100ml oliwy z oliwek
świeży rozmaryn
suszony  tymianek

Sposób przygotowania: 
- Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy
- Dodajemy grzyby i rozmaryn
- Gdy wszystko się podsmaży dodajemy białe wino (odparowujemy)
- Dolewamy wodę, lub bulion warzywny i gotujemy aż grzyby będą gotowe
- Możemy lekko zmiksować  żeby zagęścić sos
- Zabielamy śmietanką jaglaną
- Przyprawiamy do smaku, solą i pieprzem, płatkami drożdżowymi
- w wersji wegetariańskiej dodajemy na końcu masło





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz