Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
2 szklanki wody
1 duża cebula
100ml oliwy z oliwek (do smażenia)*
sól
*W wersji wegetariańskiej użyjemy klarowanego masła. Jeśli nie mamy można dodać odrobinę zwykłego.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlewamy oliwę z oliwek i czekamy aż się nagrzeje
- W tym czasie kroimy cebulę w kostkę
- Szklimy cebulkę na oliwie
- Dodajemy do całości wody i doprowadzamy do wrzenia
- Dodajemy kaszę i solimy
- Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 do 5 min.
-- Przykrywamy pokrywką (Zaczyna się proces parowania kaszy)
- Wyłączamy gaz i pozastawiamy pod przykryciem
(nie podnosimy pokrywki nawet jak nas będzie korciło...a będzie)
- Po około 20 min mamy ugotowaną kaszę na sypko. Tak samo można potępić z kaszą paloną.
Można inaczej:
- Możemy pominąć cebulą jak ktoś nie lubi. Wtedy nie trzeba przesmażać, ani dodawać tłuszczu.
- Możemy dodać odrobinę soli wędzonej. Uzyskamy smak podobny do kaszy z boczkiem i cebulką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz